فهرست مطالب

Money & Economy - Volume:8 Issue: 1, Winter 2013

Journal of Money & Economy
Volume:8 Issue: 1, Winter 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید احمد رضا جلالی نایینی، مریم همتی صفحات 1-30
    تعیین چگونگی واکنش سیاست پولی به متغیرهای کلیدی اقتصادی همواره از مشغولیت های عمده ذهنی اقتصاددانان پولی بوده است. تخمین قواعد سیاست پولی از طریق «توابع واکنشی» روشی است که به منظور شناخت رفتار بانک های مرکزی استفاده می شود. همانند سیستم های قاعده مند و تورم مزمن، با تغییر رژیم ها رفتارها عوض می شوند. در عمل، تخمین قواعد ابزاری توضیح می دهد چگونه بانک مرکزی سیاست خود را در قبال تحولات اقتصاد کلان پیش بینی شده تغییر می دهد. در این مقاله تخمین چند قاعده ابزاری به صورت خطی و غیرخطی برای اقتصاد ایران ارائه می گردد. قواعد خطی نشان می دهند که سیاست پولی در ایران، به جای مبارزه، تمایل به همراهی با تورم دارد. همچنین، تخمین ها نشان می دهند که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به طور سیستماتیک از قواعد سیاستی مرسوم یا مختلط در جهان تبعیت نمی کند. روایتی که می توان از تخمین های غیر خطی خواند آن است که در وضعیت «تورم پایین تر از یک آستانه»، سیاست های انبساطی بانک مرکزی به فعالیت های اقتصادی کمک می کند. در دوره های «تورم بالاتر از یک آستانه»، بانک مرکزی سیاست های ضد تورمی اعمال نمی کند ولی این موضع گیری به مساعدت به تولید نیز نمی انجامد. در این وضعیت، سیاست پولی نامناسب نیست اما خاصیتی نیز ندارد.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، قاعده ابزاری، اثر آستانه ای، قاعده مک کالوم، تابع واکنشی سیاست پولی
  • بهروز هادی زنوز صفحات 31-47
    تبیین موفقیت کره جنوبی در زمینه توسعه اقتصادی و صنعتی و علل عدم موفقیت ایران در این زمینه هدف اصلی این مقاله است. برای تبیین عملکرد متفاوت این دو کشور به سطح اولیه صنعتی شدن آنها، به ماهیت رژیم سیاسی و نهادهای اقتصادی و سیاست های تجاری و صنعتی در این کشورها نگاهی انداخته ایم. یافته های این تحقیق به این شرح است: نخست قبل از دهه 1960 سطح تولید ناخالص داخلی سرانه و توسعه صنعتی در کره بالاتر از ایران بوده و کره در مقایسه با ایران در موقعیت بهتری برای رشد دراز مدت و توسعه صنعتی قرار داشته است. دوم در دوره 1977-1960، رژیم های سیاسی، سازمان برنامه ریزی و نظام بانکی در هر دو کشور مشابهت هایی داشت و به رغم آن که کره رویکرد صادراتی و ایران رویکرد جایگزینی واردات را اتخاذ کرده بودند، رشد اقتصادی و توسعه صنعتی در کره و ایران در همسنجی با کشورهای در حال توسعه دیگر بالاتر بود. سوم در دوره 2012-1980 دولت کره رژیم تجاری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی خود را آزاد تر کرد، به بازارها نقش بیشتری اعطا نمود و در سیاست های صنعتی خود با هدف تسهیل ورود آن کشور به اقتصاد دانش بنیان بازنگری کرد. اما اقتصاد ایران در دوره طولانی 2013-1979 با انقلاب و یک جنگ طولانی، تحریم های بین المللی، گسست های نهادی و تغییرات متعارض در سیاست های اقتصادی مواجه بود. عملکرد بهتر اقتصاد کره در این دوره را می توان به نهادها و سیاست های برتر آن نسبت داد. چهارم حتی اگر ایران با همه این ناملایمات مواجه نمی شد، سیاست جایگزینی واردات، همراه با فقدان سیاست صنعتی، نمی توانست موجب تحول صنعتی و ایجاد مزیت رقابتی برای کشور باشد.
    کلیدواژگان: سیاست صنعتی، سیاست تجاری، سیاست سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صنایع سنگین و شیمیایی، صنایع با فناوری پیشرفته
  • مریم همتی، سعید بیات صفحات 75-108
    داشتن درک درست از درجه چسبندگی قیمت و ماهیت قیمت گذاری برای تحلیل اثرات سیاست پولی بر اقتصاد لازم است. تاکنون مطالعه جامعی در خصوص ارزیابی درجه چسبندگی قیمت در اقتصاد ایران انجام نشده است. به این دلیل، با استفاده از مجموعه وسیعی از داده های خرد قیمت ها که در ساخت شاخص قیمت مصرف کننده مورد استفاده قرار می گیرد، ویژگی های اصلی رفتار قیمت گذاری در سطح خرده فروشی در دوره 1383:1 تا 1390:7 ارزیابی می شود. به منظور برآورد درجه چسبندگی اسمی در سطح خرده فروشی، در گام نخست، تواتر و اندازه تغییر قیمت برای 359 قلم کالا و خدمت مصرفی محاسبه می شود. درگام بعدی به این مسئله پرداخته می شود که کدامیک از مدل های قیمت گذاری شامل مدل های وابسته به زمان یا وابسته به وضعیت، سازگاری بیشتری با الگوی قیمت گذاری در ایران دارد. بر اساس نتایج این مطالعه، قیمت های مصرفی از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و درجه بالایی از چسبندگی رو به پایین در این قیمت ها مشاهده می شود. همچنین، ناهمگنی قابل توجهی در تواتر و اندازه تغییر قیمت گروه های کالایی مختلف وجود دارد. روش های مورد استفاده برای شناسایی الگوی قیمت گذاری در این مطالعه، شواهدی در تایید وجود هر دو الگوی قیمت گذاری وابسته به زمان و وابسته به وضعیت ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: چسبندگی قیمت، قیمت گذاری، تواتر تغییر قیمت، تداوم، مدل های قیمت گذاری متکی به دولت، تابع مخاطرات
  • سید رضا میر عسکری، سید کمیل طیبی، محمد واعظ برزانی صفحات 109-139
    روابط ایران و چین ریشه تاریخی دارد و در سال های اخیر همکاری دو جانبه در حوزه های انرژی، تجارت، مسائل سیاسی و فرهنگی ارتقاء یافته است. هدف پژوهش حاضر، تحلیل نقش برون سپاری بین المللی در قالب تجارت کالاهای واسطه ای در روابط تجاری دوجانبه ایران و چین است. در این پژوهش تجربی، الگوی تجارت کالاهای واسطه ای و نهایی بین دو کشور در دوره 2011-1992 مورد مطالعه قرار گرفت. تجارت کالاهای واسطه ای و نهایی در سه گروه عمده محصولات الکترونیکی، اتومبیل و موتورسیکلت، و پوشاک و کفش بررسی شد. نتایج نشان داد که سهم تجارت کالاهای واسطه ای ایران با چین به کل تجارت کالاهای واسطه ای و نهایی در این سه گروه کالایی 55 درصد است. تجارت در کالاهای واسطه ای بین ایران و چین در مقایسه با کالاهای نهایی در سه گروه کالایی مورد بررسی در سال های 2011-1992 نوسان بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، برون سپاری بین المللی، کالاهای واسطه ای، زنجیره ارزش جهانی
  • مهشید شاهچرا صفحات 141-167
    ساختار سرمایه و تنظیم قوانین و مقررات برای موسسات مالی موضوعی مهم برای محققان دانشگاهی و ناظران بانکی است. به طور کلی، براساس نظریه بنگاه ها ساختار سرمایه براساس اقلام ترازنامه و برقراری تعادل بین منافع و هزینه های خود انتخاب می شود. هدف از این مقاله، تحلیل ساختار سرمایه به عنوان تابعی از عوامل موثر بر متغیرهای خاص بانکی است. این بررسی رابطه بین نسبت سرمایه بانک ها و عوامل موثر بر ساختار سرمایه در بخش بانکداری ایران را با استفاده از روش داده های تابلویی پویا در سال های 2009 2000 مورد مطالعه قرار داده است. نتایج اصلی نشان می دهد که ثبات بانکی(z-score)، بازده حقوق صاحبان سهام و ادوار تجاری دارای ارتباط مثبت و معنی داری با نسبت سرمایه بوده و اندازه های بانکی، نسبت هزینه و نسبت سپرده ها با نسبت سرمایه ارتباط معکوس دارند. مازاد سرمایه در سیستم بانکی ایران تبلوری از سوددهی و ثبات این بانک ها بوده است. ثبات بانکی، قوانین و مقررات، دارایی های نقد و اثرات همزمان چرخه های تجاری و قوانین و مقررات ارتباط مثبت با نسبت سرمایه داشته اند و اندازه، سوددهی، نسبت وام به دارایی و نسبت سپرده ها با نسبت سرمایه ارتباط منفی و معنی دار دارند.
    کلیدواژگان: نسبت سرمایه، ثبات بانکی، ساختار سرمایه، داده های تابلویی پویا
  • سید محمد فهیمی فرد صفحات 169-181
    کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی دارای توان های بالقوه ای در توسعه اقتصادی یکدیگر هستند. بدون تردید همگرایی اقتصادی بین اعضای این سازمان به منافع بیشتر برای کشور های عضو منجر شده و منطقه را قادر می سازد تا به عنوان یک جبهه متحد در نظام جهانی عمل کند. بنابراین، بررسی همگرایی کشورهای عضو این سازمان و چالش های پیش روی آن از اهمیت خاصی برخورداراست و می تواند در برنامه ریزی های آتی به برنامه ریزان و تصمیم گیران کشورهای عضو، در زمینه توسعه روابط تجاری و در نتیجه افزایش اشتغال و بهبود وضعیت اقتصادی کمک شایانی کند. در این مطالعه با استفاده از مدل جاذبه، اثرات تجاری کشورهای منتخب عضو سازمان کنفرانس اسلامی برای دوره 20112005 الگوسازی شد. نتایج نشان داد که بر اساس معادله جاذبه پایه، اندازه اقتصادی 6 عضو دیگر سازمان کنفرانس اسلامی، مهمترین مشخصه در روابط تجاری ایران با سایر کشورهای مورد بررسی می باشد. همچنین یک درصد افزایش در اندازه اقتصادی 6 عضو دیگر سازمان کنفرانس اسلامی، حجم جریان تجاری بین کشورهای مورد بررسی را 91/0 درصد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: همگرایی اقتصادی، مدل جاذبه، سازمان کنفرانس اسلامی، ایران
|
  • Ahmad R. Jalali, Naini, Maryam Hemmaty Pages 1-30
    Determining how monetary policy makers react to changes in key economic variables has been of major interest to monetary economists. Estimates of monetary policy rules (reaction functions) are a widely used method for doing this. Behavior differs under different policy regimes, as in rule-based systems or chronic inflation. In practice, estimates of instrument rules have been used to describe how the central bank alters its policy in response to expected macroeconomic events. In this paper we provide linear and non-linear estimates for various instrument rules for Iran. Linear estimates show that monetary policy in Iran tends to accommodate rather than counteract inflationary pressures. More generally, the estimates indicate that Central Bank of I. R. of Iran does not systematically follow any of the well-known instrument rules or hybrid types. Non-linearity tests were performed and the null hypothesis of non-linearity of the monetary policy reaction function with respect to inflation was rejected. The narrative that can be read from non-linear rule estimates is that, in the «low inflation» states expansionary policies by CBI tend to support economic activity. However, during «high inflation» periods, CBI does not exercise anti-inflation policy but such a stance cannot accommodate output growth. Monetary policy seems to be ineffective if not inappropriate in this state.
    Keywords: Monetary policy, Instrumental rule, Non, linearity, Threshold effect, McCallum Rule, Monetary Policy Reaction Function
  • Behrooz Hady Zonooz Pages 31-47
    Primary objective of this paper is to explain why Korea has been successful in economic growth and industrial transformation while Iran has failed in this area. To explain the different performances of the two countries, we have looked at their initial level of industrialization, nature of political regimes and economic institutions, trade and industrial policies in the two countries. Our conclusions are as follows: First, before 1960s, the level of per-capita GDP and industrial development in Korea was well above Iran, and Korea was better placed for long term growth and industrial development, than Iran. Second, in the period 1960-1977, political regimes, planning organization and baking system were similar in both countries, and despite the fact that Korea adopted export oriented policy and Iran adopted import substitution policy, the economic growth and industrial development in Korea and Iran were quite high, compared to the other developing countries. Third, in the period 1980-2012 Korean government liberalized its trade and FDI regimes, gave more role to markets and modified its industrial policies to facilitate entry of Korean economy to the knowledge based economy. Economy of Iran, however, during a long period from 1979 to 2013, faced a revolution, a prolonged war, international sanctions, institutional disruptions, and contradictory shifts in economic policies. Better performance of Korean economy in this period can be attributed to its superior institutions and policies. Fourth, even if Iran did not face with all of these adversaries, import substitution policy, coupled with no specific industrial policy, could not bring about the industrial transformation and competitive edge for the country.
    Keywords: Industrial policy, Trade policy, FDI policy, Heavy, chemical industries, High, tech industries
  • Maryam Hemmaty, Saeed Bayat Pages 75-108
    Understanding the degree of price stickiness and the nature of price setting is necessary for analyzing the effects of monetary policy on economy. To the best of our knowledge, no comprehensive study has examined the degree of price stickiness in Iran yet. For this reason, we examine the basic features of retail price setting behavior using a large data set containing the micro data underlying the construction of the CPI over the period 2004:5 to 2011:9. First we calculate the frequency and size of price changes for 359 categories of consumer goods and services in order to obtain the degree of nominal rigidity of consumer prices. We then investigate what models of price setting, including time dependent and state dependent models, are more consistent with price adjustment pattern in Iran. Based on our results, Consumer prices are highly flexible and there is a high degree of downward rigidity. Also, there is a considerable amount of heterogeneity across sectors both in terms of the frequency and size of price changes. The methods used in this paper for identifying the pattern of pricing supports the existence of both time and state-dependent pricing patterns.
    Keywords: Price rigidity, Price setting, Frequency of price changes, Duration, State dependent pricing models, Hazard function
  • Seyed Reza Miraskari, Seyed Komail Tayebi, Mohammad Vaez Barzani Pages 109-139
    Iran-China relations are deeply rooted in history and have been enhanced recently with bilateral cooperation in the areas of energy, arms sales, trade, political cooperation and cultural ties. The objective of this paper is to analyze the role of international outsourcing in form of trading intermediate products on bilateral trade relations between Iran and China. As an empirical work, we have studied the trade structure of intermediate and final goods between the two countries during the period 1992-2011. Intermediate and final goods traded are classified into three groups: 1) electronic product, 2) automobiles and motorcycles, and 3) apparel and footwear. Observations on such products show that the share of Iran’s intermediate trade with China in these three industries to total trade is about 55% on average. We have concluded that trade in intermediate goods between Iran and China has been more volatile than that of final goods.
    Keywords: International Trade, International Outsourcing, Intermediate Goods, Global Value Chain (GVC)
  • Mahshid Shahchera Pages 141-167
    The capital structure and regulation of financial intermediary firms are important topics for regulators and academic researchers. In general, theory predicts that firms choose their capital structures by balancing the benefits of debt against its costs. The purpose of this paper is to analyze capital structure as a function of bank's specific variable factors. It examines the relationship between bank's capital ratio and the determinants of capital structure in the Iranian banking industry. This paper uses a dynamic panel data during the period 2000 to 2009. The main results suggest that z-score, return on equity and business cycle are positively correlated with capital ratio. But size of bank, cost ratio and deposits ratio are negatively correlated with capital ratio. The excess capital held by Iranian banks seems to be explained by their profitability, the high stability and soundness of banking system. Z-score, regulation, liquid asset and product of regulation and business cycle are positively correlated with capital ratio, but size, profitability, loan-asset ratio and deposits ratio are negatively correlated with capital ratio.
    Keywords: Capital Ratio, Soundness Banking, Capital Determinants, Dynamic Panel Data
  • Seyed Mohammad Fahimifard Pages 169-181
    OIC members have much potential in their economic development. Therefore, their economic integration leads to more increment for partners and deal with global system as a unique organization. Consequently, studying the convergence of OIC members and their encountered challenges has especial importance which can assist the policy makers to develop their commercial relationship and consequently employment enhancing and economic situation improvement in future planning. Therefore, in this research the commercial effects of selected OIC members during 2005-2011 were modeled using gravity method. Results showed that from the basic gravity equation, the economy size of other 6 OIC members is the main determinant in the Iranian bilateral trade relationship. Thereby, 1% increase in the economy size of other 6 OIC members, leads to 0.91% increase in the volume of trade inflows between considered OIC members.
    Keywords: Economic integration, Gravity model, OIC, Iran